Η ιστορία της Πάτρας

 

Η πόλη της Πάτρας έχει σπουδαία και μακραίωνη ιστορία τεσσάρων χιλιάδων ετών. Η αρχαία Πάτρα είχε ως πυρήνα τη σημερινή περιοχή της Αρόης, όπου ο Πατρεύς, Αχαιός από τη Σπάρτη, ήρθε ως επικεφαλής αποίκων, εκδίωξε τους Ίωνες κατοίκους, οργάνωσε και οχύρωσε την πόλη και της έδωσε το όνομά του. Το Μυκηναϊκό πάρκο Πατρών στην περιοχή Βούντενη χρονολογείται από το 1500 π.Χ.

Στην αρχαιότητα υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας ενώ τη μεγαλύτερή της άνθηση γνώρισε στα Ρωμαϊκά χρόνια μετά την κατάκτησή της. Ο Τιβέριος Αύγουστος είχε διακρίνει την προνομιακή θέση της Πάτρας και φρόντισε να εγκατασταθούν εδώ ως άποικοι παλαίμαχοι Ρωμαίοι μετατρέποντάς την σε λαμπρή και πασίγνωστη πόλη. Σύμβολο ακμής της εποχής εκείνης είναι το μεγαλοπρεπές Ρωμαϊκό Ωδείο που κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Πάτρα γνώρισε αλλεπάλληλες κατακτήσεις από Ενετούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Τούρκους. Λίγο πριν τη θεωρούμενη ως επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό (25 Μαρτίου 1821) λαμβάνει χώρα ο ΄΄Ξεσηκωμός της Πάτρας΄΄, με την προσπάθεια κατάκτησης του Κάστρου της Πάτρας, που οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν ως οχυρό για να κανονιοβολούν την πόλη. Η πόλη ελευθερώθηκε τελικά το 1828 από τον Γαλλικό Στρατό υπό τον Στρατάρχη Νικόλαο Μαιζόν και παραδόθηκε στη νεοσύστατη Ελληνική Κυβέρνηση. Το εμπόριο με τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης ως σπουδαίου λιμανιού και κοσμοπολίτικου αστικού κέντρου στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα.

Σημεία αναφοράς της πόλης είναι το ξακουστό Πατρινό Καρναβάλι, που μετρά περισσότερα από 180 χρόνια εορτασμού με επιρροές από τη Βενετία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και διεξάγεται κάθε χρόνο με χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο πύργος της Αχάια Κλάους αποτελεί το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 και παράγει μέχρι και σήμερα μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά, όπως τη φημισμένη Μαυροδάφνη.

Αξιοθέατα θρησκευτικού ενδιαφέροντος αποτελούν οι δύο ναοί οι αφιερωμένοι στον πολιούχο της Πάτρας Άγιο Ανδρέα. Ο παλαιός ναός χτίστηκε το 1843 στο σημείο σταύρωσης του αγίου και ο νέος μεγαλοπρεπής ναός βυζαντινού ρυθμού εγκαινιάστηκε το 1974. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας επίσης συγκεντρώνει εκθέματα από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής μέχρι και της Ύστερης Ρωμαϊκής εποχής που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Ενδιαφέρον ιδιαίτερο έχει ο φάρος της Πάτρας, πιστό αντίγραφο του παλαιού φάρου που είχε κατασκευαστεί το 1892 και είχε κατεδαφιστεί το 1972.

Το Δασύλλιο Πάτρας που βρίσκεται στο χαμηλό λόφο Εσχατοβούνι αποτελεί έναν φυσικό ‘’πνεύμονα’’ στο κέντρο της πόλης που προσφέρει υπέροχη θέα προς την πόλη και τον Πατραϊκό κόλπο. Πλησίον του Δασυλλίου βρίσκονται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, κατασκευασμένο από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και το Κάστρο της πόλης , χτισμένο τον 6 αιώνα μ.Χ. πάνω στην αρχαία ακρόπολη, που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο.